Τροχαία ατυχήματα τις εορτές του Πάσχα – Χρήσιμες συμβουλές για να μείνετε ασφαλείς αυτές τις γιορτές (Βίντεο)

Τις ημέρες των εορτών του Πάσχα διαχρονικά υπάρχει αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. Το Πάσχα, έχει συνδυαστεί με εξορμήσεις σε χωριά ενώ οι πολίτες μετακινούνται μακριά από τις αστικές πόλεις και υπάρχει αυξημένη κινητικότητα των οχημάτων τις ημέρες αυτές. Η χαλαρότητα που δημιουργείται στους οδηγούς λόγω των ημερών, έχει σαν συνέπεια τις σοβαρές παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.

Μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων την περίοδο του Πάσχα, είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, όπου τα κύρια χαρακτηριστικά ενός οχήματος με οδηγό που βρίσκεται υπό την επήρεια μέθης είναι, η εκτροπή του οχήματος από τις λωρίδες κυκλοφορίας, η υπερβολική ταχύτητα, η μη τήρηση πινακίδων σήμανσης ΚΟΚ και η οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Οι μεθυσμένοι οδηγοί είναι και πολλοί και πολύ επικίνδυνοι. Η τροχαία ετησίως καταγράφει μόνο από βεβαιωμένες παραβάσεις περίπου 30.000 οδηγούς με μέθη, χωρίς να προσθέσουμε του χρήστες ναρκωτικών ουσιών που δεν ανιχνεύονται από τους μέχρι τώρα τυπικούς ελέγχους.

Ανάλογα με την περιεκτικότητα οινοπνεύματος στον εκπνεόμενο αέρα η συμπεριφορά του οδηγού είναι:

α. Από 0 mg έως 0,20 mg ανά λίτρο ο άνθρωπος είναι νηφάλιος, αισθάνεται ευδιαθεσία και γίνεται πιο ομιλητικός.

β. Από 0,15 mg έως 0,50 mg γίνεται απρόσεκτος, χάνει τον έλεγχο συγκέντρωσης της σκέψης του και το συντονισμό των ενεργειών του. Επίσης, μειώνεται η απόδοση των αισθητηρίων οργάνων του και αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του.

γ. Από 0,40 mg έως 1,00 mg παρατηρεί και αστάθεια μνήμης, απώλεια λογικής, ελάττωση αντίληψης και αίσθησης συντονισμού ενεργειών στις κινήσεις. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί τάση προς εμετό και υπνηλία.

δ. Από 0,70 mg έως 1,20 mg παρατηρείται σύγχυση μνήμης, ζαλάδα, απώλεια προσανατολισμού του, υπερδιόγκωση συναισθημάτων φόβου, λύπης, θυμού και βίας. Επίσης, ατονεί η ικανότητά του να διαχωρίζει χρώματα και σχήματα.

ε. Από 1,10 mg έως 1,60 mg παρουσιάζει μηδενική αντίδραση σε ερεθίσματα ενώ πλησιάζει σε κατάσταση παράλυσης. Μπορεί να παρατηρηθεί αδράνεια, απάθεια, εμετός, απώλεια συγκράτησης ούρων, ύπνος, αναισθησία και κώμα.

στ. Από 1,50 mg έως 1,60mg παρουσιάζεται πλήρης απώλεια των ανακλαστικών ενεργειών ενός οδηγού. Η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλή, ο ρυθμός της αναπνοής και της κυκλοφορίας αίματος ελαττώνεται, ενώ μπορεί να μείνει αναίσθητος, σε κώμα και πολύ πιθανόν να επέλθει και θάνατος.

ζ. Από 1,90 mg και άνω επέρχεται θάνατος από αδράνεια του αναπνευστικού συστήματος.

Σε περίπτωση που εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα με έτερο όχημα όπου ο οδηγός του βρίσκεται υπό την επήρεια της μέθης, τότε θα πρέπει άμεσα να καλέστε το 100, να λάβετε τα στοιχεία του οδηγού, τα στοιχεία του οχήματος όπως η πινακίδα κυκλοφορίας, το χρώμα, τη μάρκα και να τραβήξτε πολλές φωτογραφίες από τη σκηνή του ατυχήματος, τα οχήματα και τον τόπο. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι παντού πλέον υπάρχουν κάμερες, είτε του δημοσίου είτε σε καταστήματα και σπίτια και θα πρέπει να κάνετε έρευνα να δείτε αν κάποιες από αυτές έχει καταγράψει το συμβάν. Το βιντεολητιτικό υλικό είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που με τη βοήθεια ενός πραγματογνώμονα τροχαίων ατυχημάτων θα φωτίσουν τις συνθήκες του συμβάντος σε ένα δικαστήριο.

Οι οδηγοί οι οποίοι θα πιούν και θα οδηγήσουν θα πρέπει να σκεφτούν ότι με τον Νόμο 4619/2019 και το άρθρο 290Α που ισχύει από τις 3 Απριλίου 2023 περί επικίνδυνης οδήγησης, σε περίπτωση που εμπλακούν σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, τότε θα τιμωρηθούν με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών.

Άλλες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων την περίοδο του Πάσχα είναι η οδήγηση με υπνηλία σε οδηγούς που ταξιδεύουν πολλές ώρες ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, η υπερβολική ταχύτητα καθώς και η απόσπαση προσοχής από τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Τέλος οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί εντός των χωριών και στα στενά χωρίς ορατότητα, καθώς αυτές τις μέρες πλημυρίζουν με παιδία τα οποία παίζουν στο δρόμο.

Η γιορτή του Πάσχα πρέπει να είναι ημέρες γιορτής με τα πιο αγαπημένα σας πρόσωπα. Φέτος λοιπόν, ας τσουγκρίσουμε μόνο τ’ αυγά.

By | 2024-05-01T10:40:27+00:00 1 Μαΐου, 2024|οδική-ασφάλεια|